News Social Improvement
3 min.
Misschien wel een van de belangrijkste ontwikkelingen in Caribisch Nederland van het jaar tot nu toe, in ieder geval op het gebied van de voorziening van levensmiddelen op de eilanden, is de heropening van de grenzen met Venezuela. Op maandag 3 april 2023 begon de heropening van de lucht- en zeegrenzen tussen het Zuid-Amerikaanse land en Caribisch Nederland, beginnende met Curaçao, na een sluiting van vier jaar als gevolg van een politiek conflict. Dit was een grote stap, omdat Venezuela met name vanwege haar geografische nabijheid een van de belangrijkste handelspartners is van Caribisch Nederland. Door de handel opnieuw op te starten, moesten de uit de pan gerezen prijzen van groenten, fruit en andere levensmiddelen op de eilanden teruggebracht worden naar betaalbare niveaus. Deze waren de hoogte in geschoten, omdat vier jaar lang vrijwel alles van ver geïmporteerd moest worden. Bonaire heeft nu, zo’n half jaar laten, laten weten dat het de importregels voor producten uit Venezuela verder gaat versoepelen.
Vrijwel geen beperkingen meer
Bij de aankondiging van de versoepeling van de importregels voor Venezolaanse producten heeft het Openbaar Lichaam Bonaire vanzelfsprekend ook toelichting gegeven. Waar de nieuwe regels op neerkomen is dat er vrijwel geen beperkingen zullen gelden op de import van producten uit Venezuela, wat de economie van het eiland een positieve impuls moet geven. Er blijven wel enkele uitzonderingen bestaan, vooral met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico’s. Zo mogen levende dieren niet worden geïmporteerd uit Venezuela, net als vlees, melk, eieren en andere dierlijke producten. De invoer van vis, schelpdieren en andere ongewervelde dieren is wel mogelijk, zij het onder specifieke voorwaarden.
Voor levende planten en bloemen zal een vergelijkbaar regime gelden. Vanwege natuurlijke en veterinaire risico’s mogen deze niet ingevoerd worden vanuit Venezuela. Denk daarbij aan producten als meel, zaden en ruwe (dieren)huiden). Verder zal de invoer van dierenproducten, wegwerpplastic, edele metalen en verdovende middelen verboden blijven. Ook moet alle import nieuw en ongebruikt zijn.
Goede ontwikkelingen, maar oude problemen blijven bestaan
Alhoewel bovenstaande natuurlijk goed nieuws is voor de lokale bevolking, bevestigt de hele situatie nogmaals hoe noodzakelijk zelfvoorziening is voor de groei van een (ei)land of regio. Er zal vanaf nu weer veel meer gezond, gevarieerd en betaalbaar eten en andere producten te krijgen zijn op de eilanden, maar dat is enkel omdat de handel met een ander land weer op gang is gekomen. Er is geen enkele garantie dat er in de toekomst niet opnieuw een “kink in de handelskabel” zal komen, bijvoorbeeld als gevolg van een natuurramp in Venezuela of een nieuw politiek conflict. Zolang er geen oplossing wordt gevonden om meer zelfvoorzienend te worden wat betreft cruciale strategische sectoren als de voedselvoorziening, zal het moeilijk blijven om een consistent en duurzaam beleid te voeren in Caribisch Nederland.
BRIEF SUMMARY IN ENGLISH The Public Entity Bonaire has announced a new, more lenient import regime for products from Venezuela. In April of this year, trade with the Latin American nation resumed after a pause of four years, due to a political conflict. This was an important step for the Dutch Caribbean region, as Venezuela is a major trade partner of the region, mainly due to its geographical vicinity. The past four years, prices for food and other products skyrocketed in Caribbean Netherlands, due to the high costs of importing essential products from far away. Bonaire’s Executive Council has decided to generally allow the import of goods from Venezuela without restrictions, which is beneficial for the residents and businesses of Bonaire. However, there are still some exceptions, such as the ban on importing live animals, meat, edible offal, milk, eggs, and other animal products due to health risks. Fish, shellfish, and other invertebrates can only be imported under specific conditions. Additionally, live plants and flowers are not allowed due to natural and veterinary risks. There is an import ban on certain products like flour, seeds, and raw hides. Animal products, disposable plastics, precious metals, and narcotics are also not permitted. |
The basis for this article was originally published on www.bes-reporter.com and others in September 2023.