Duur en ongezond eten geeft meer focus op teelt op Statia

Duur en ongezond eten geeft meer focus op teelt op Statia

Projects Social Improvement

2 min.

Het belang van zelfvoorziening voor kleine en relatief afgelegen eilanden als die in Caribbisch Nederland kan niet overschat worden. Wij hebben al verschillende keren geschreven over projecten en initiatieven in de regio die zich richten op de lokale productie van voedingswaren en andere producten, en recent zette onze eigen Thyrza Piëst nog op een rijtje waarom lokaal kopen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk kan zijn. Dat besef leeft ook op St. Eustatius, waar maar liefst 95% van al het eten geïmporteerd wordt, met als resultaat steeds hogere prijzen voor locals en een gebrek aan gezonde opties. De gemeenschapstuin op Statia, waar locals groenten en fruit verbouwen voor consumptie op het eiland zelf, wil hier graag verandering in brengen.

Voor locals, door locals

De zogenaamde community garden op St. Eustatius is een sociaal project dat is opgezet door bewoners van het eiland die beseffen dat het eiland als geheel veel meer moet doen om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedselproductie. Om de betrokkenheid van de lokale bevolking te stimuleren, zij moet ten slotte aan de gang gaan met de cultivering van gewassen, stelt de gemeenschapstuin stukjes land beschikbaar voor geïnteresseerde en gemotiveerde deelnemers.

“We zijn erg afhankelijk van import”, vertelt Anthony Read, projectleider van de community garden op Statia, “Meer dan 95% van wat we consumeren is geïmporteerd. Daarom willen we meer lokaal produceren. We geven de gemeenschap hier de kans om op een stuk land verschillende gewassen te laten groeien, zoals groenten en fruit […] Het idee is dat men hier vooral voor zichzelf en hun familie verbouwt. Maar wat over is kan ook verkocht worden. Indirect helpt dat ook om de voedselprijzen te verlagen op het eiland”.

Op dit moment worden er in de community garden verschillende soorten groenten en fruit verbouwd, waaronder citroenen, bakbananen, rode appels en zoete sinaasappels. Allemaal vers, verbouwd door lokale bewoners en te koop aangeboden ter consumptie op het eiland zelf. Op deze manier willen de initiatiefnemers hun steentje bijdragen aan een meer zelfvoorzienend Statia.

Alternatief voor ongezonde eetpatronen

Naast het belang van zelfvoorziening zit er ook nog een andere belangrijke motivator achter de oprichting van de community garden op Statia. De lokale bevolking blijkt er namelijk ook niet heel gezonde eetpatronen op na te houden, wat leidt tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

“Dat [het gebrek aan interesse van locals in gezond eten] is het hele probleem”, zegt Wellington Francis, een van de boeren die deelneemt aan het project, tegen een interviewer van de NOS die recent de gemeenschapstuin bezocht, “Ze vinden alles lekker dat zoet is. Als het niet zoet is, dan eten ze het niet”.

Gerwin Schobbe, Chief Medical Offer bij de Publieke Entiteit St. Eustatius, bevestigt die lezing. “Hier op Sint-Eustatius hebben we veel mensen met overgewicht. Zoiets van 60% van de vrouwen zijn te zwaar en 40% van de mannen. [Dat komt door] Eten, de manier van eten. En ook minder bewegen. Dat is eigenlijk een beetje uit balans.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

The importance of self-sustaining agricultural practices for small and relatively remote islands, like those in the Caribbean Netherlands, can not be overestimated. On Statia, for example, around 95% of all food is imported, which has led to very high food prices and unhealthy eating patterns. According to the Chief Medical Officer of the Public Entity St. Eustatius, around 60% of all women and 40% of all men are overweight as a result of this. The Statia community garden, led by Anthony Read, wants to help combat these issues by offering locals small pieces of land for them to cultivate their own crops, like fruits and vegetables. Primarily for themselves and their families, but also for selling to the wider local c.ommunity.

The basis for this article was originally published on www.nos.nl and others in February 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Golven van afval om Caraïben te verbinden

Golven van afval om Caraïben te verbinden

3 min.

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval, vooral plastic afval. Slechts 8% van al het plastic dat ooit is geproduceerd, ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

1 min.

24 April 2023, Curaçao, Willemstad Green Phenix, een sociale onderneming die zich richt op het creëren van ...

Read more

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

4 min.

“Samen zetten we een stap naar jouw toekomst!” Al eens gehoord van de Schepel Foundation op Curaçao? ...

Read more