'Skip the straw' - Is het werkelijk zo belangrijk? (Nederlands)

'Skip the straw' - Is het werkelijk zo belangrijk? (Nederlands)

Projects Circular Economy

2 min.

De Skip the straw-beweging is een sociale en ecologische beweging met als doel het aanmoedigen van mensen om niet langer wegwerprietjes van plastic te gebruiken. Op die manier wil de beweging de plasticvervuiling verminderen die de Caribisch Nederland en de rest van de wereld al jaren teistert, en tegelijkertijd het bewustzijn onder mensen vergroten wat betreft de schadelijke impact van plastic afval op het milieu. De realiteit is echter dat plastic rietjes slechts een van de vele soorten plastic items zijn die na kort gebruik worden weggegooid, waarna het een eeuwigheid duurt voordat ze door de natuur afgebroken worden. Net als veel andere plastic items komen rietjes heel vaak in het water terecht, waar ze enorme schade aanrichten aan de kwetsbare ecosystemen van het zeeleven.

Globale crisis met verwoestende gevolgen

We zitten midden in een globale plastic-crisis en het is van het grootste belang dat mensen hun persoonlijke consumptie van plastic producten verminderen. De “Skip the straw”-beweging is zeker de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen, en heeft al veel particulieren, restaurants en andere soorten bedrijven aangezet om te stoppen met het gebruik van plastic rietjes.

Desalniettemin is de productie van plastic nog altijd een groeiende sector, en slechts een kleine hoeveelheid van het geproduceerde plastic wordt ingezameld en gerecycleerd. Niet-recycleerbare polymeren, de grote moleculen waaruit plastics zijn opgebouwd, worden nog altijd ontzettend veel gebruikt met verwoestende gevolgen voor het milieu, de menselijke gezondheid, en kleine economieën.

Rietjes mogen geen afleiding worden

Persoonlijk moedig ik bewustwording rondom de onderschatte gevaren van wegwerpplastic vanzelfsprekend aan, net als bewegingen als “Skip the straw” die daar hard aan werken. Tegelijkertijd vrees ik wel dat de focus op “het rietje” kan afleiden van het veel grotere probleem voorhanden. Ik vrees dat het mensen doet denken dat de oplossing simpelweg ligt in het maken van duurzamere keuzes, terwijl dat in sommige gevallen juist onmogelijk is, zeker op kleinere eilanden met ontwikkelende economieën.

Wat we nodig hebben is systeemverandering die leidt tot een circulaire economie voor plastic. De eerste stap daarin is het verbieden van alle plastics die niet of niet veilig kunnen worden gerecycleerd. Plastic rietjes moeten absoluut deel uitmaken van zo’n verbod, maar het probleem reikt véél verder dan rietjes alleen.

Geschreven door onze eigen Future Guide, Sabine Berendse.

 

Sabine is de oprichter van Green Phenix, voor een circulaire economie in de Nederlandse Cariben.

Green Phenix zet zich in voor het creëren van een circulaire en inclusieve economie in het Caribisch gebied. Eén project, " To reduce Curaçao’s plastic pollution in the marine environment by promoting innovative and creative recycling, public awareness, and education" wordt ondersteund door RESEMBID. RESEMBID wordt gefinancierd door de Europese Unie en gerund door Expertise France - het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking van de Franse regering. Het ondersteunt inspanningen voor duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische landen en gebieden overzee (LGO).

Ga voor meer informatie over het programma naar www.resembid.org.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Golven van afval om Caraïben te verbinden

Golven van afval om Caraïben te verbinden

3 min.

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval, vooral plastic afval. Slechts 8% van al het plastic dat ooit is geproduceerd, ...

Read more

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

Partners Water Refill Program Curaçao creëren Club17

2 min.

Voor wie bezig is met duurzaamheid in Caribisch Nederland, en zeker op Curaçao, is de kans groot dat de naam van ...

Read more

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

Duurzame bouwstenen Green Phenix bij Prepare Now Expo

1 min.

24 April 2023, Curaçao, Willemstad Green Phenix, een sociale onderneming die zich richt op het creëren van ...

Read more

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

De Schepel Foundation voor alle kinderen op Curaçao

4 min.

“Samen zetten we een stap naar jouw toekomst!” Al eens gehoord van de Schepel Foundation op Curaçao? ...

Read more