News Social Improvement
3 min.
Een van de basispunten van een zelfvoorzienende samenleving is dat deze haar bewoners zelf van gezond en gevarieerd eten kan voorzien, en dat tegen redelijke prijzen. Alhoewel er op het gebied van zelfvoorziening de afgelopen jaren stappen in de goede richting zijn gezet door de eilanden van Caribisch Nederland blijft de voorziening van gezond en betaalbaar eten nog altijd een probleem voor grote delen van de lokale bevolking. Er wordt simpelweg te weinig geproduceerd op de eilanden zelf, waardoor vrijwel alles geïmporteerd moet worden. Het gevolg daarvan is hoge (lees: voor veel mensen onbetaalbare) prijzen en een grote afhankelijkheid van externe partijen. Dat werd eerder deze week nog maar eens duidelijk, toen voor het eerst in vier jaar schepen met producten uit Venezuela aanmeerde op Aruba.
Einde van politiek (handels)conflict
Nu vraag je jezelf misschien af waarom dit groot nieuws was in de regio de afgelopen dagen. Er meren tenslotte honderden schepen en boten per dag aan op Aruba. De reden waarom de komst van de Venezolaanse schepen zoveel aandacht heeft getrokken, is dat het de eerste keer is dat schepen uit het land naar Aruba zijn gekomen sinds de heropening van de grenzen tussen Caribisch Nederland en Venezuela op 1 mei van dit jaar. Venezuela is een zeer belangrijke handelspartner van de regio, met name omdat de Venezolaanse kust het dichtstbijzijnde vaste land is voor de eilanden, maar de afgelopen vier jaar lag die handel stil.
Die situatie was het resultaat van een politiek conflict dat ontstond in 2018, na de herverkiezing van Nicolás Maduro als president van Venezuela. Het leek en lijkt erop dat er flink was gesjoemeld in aanloop naar de herverkiezing, waardoor heel wat landen besloten Maduro niet als president te erkennen, waaronder Nederland. Als gevolg daarvan nam Venezuela op 19 februari 2019 het unilaterale besluit om de grenzen met Caribisch Nederland te sluiten.
“In één keer stegen de prijzen de pan uit, omdat Curaçao groente en fruit andere landen moest halen”, vertelde Amerigo Thodé, namens coalitiepartij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) lid van de Staten van Curaçao, eerder dit jaar toen de heropening van de grens met Venezuela officieel was aangekondigd, “Met de opening zullen fruit, groente en bouwmaterialen weer goedkoper worden. Daarmee gaat de economie ook weer aantrekken”.
Nieuwe producten, oude problemen
De eerste twee schepen brachten een mix van producten naar Aruba. De Gaviota II vervoerde zo’n 50 ton aan verse groenten en fruit, terwijl de El Maracucho rond de 35 ton van andere spullen bij zich had, waaronder supermarktproducten en bouwmaterialen. Dit zal al direct een aanzienlijke impact hebben op de prijzen op Aruba. Het importeren van producten uit de Verenigde Staten en Europa is in alle opzichten namelijk een stuk duurder. Dat is nog niet alles, want het is de bedoeling dat deze aanvoer van producten vanuit Venezuela één keer per week gaat plaatsvinden, nu de grenzen opnieuw open zijn.
Alhoewel bovenstaande natuurlijk goed nieuws is voor de lokale bevolking, bevestigt de hele situatie nogmaals hoe noodzakelijk zelfvoorziening is voor de groei van land of regio. Er zal vanaf nu weer veel meer gezond, gevarieerd en betaalbaar eten en andere producten te krijgen zijn op de eilanden, maar dat is enkel omdat de handel met een ander land weer op gang is gekomen. Er is geen enkele garantie dat er in de toekomst niet opnieuw een dergelijke “kink in de kabel” zal komen, bijvoorbeeld als gevolg van een natuurramp in Venezuela of een nieuw politiek conflict. Zolang er geen oplossing wordt gevonden om meer zelfvoorzienend te worden wat betreft cruciale strategische sectoren als de voedselvoorziening, zal het moeilijk blijven om een consistent en duurzaam beleid te voeren in Caribisch Nederland.
BRIEF SUMMARY IN ENGLISH Earlier this week, and for the first time in four years, two ships for of produce from Venezuela arrived in Aruba. Since 2019, the border between the Caribbean Netherlands and the South American nation were closed, as a result of a political conflict following the controversial re-election of Venezuelan president Nicolas Maduro back in May of 2018. The ships have been welcomed with open arms, as their produce will finally lead to lower prices in the region. While it’s good news, obviously, the clear need for Venezuelan import to push down the local cost of living reveals an old and well-known problem as well. Aruba and the rest of the Caribbean Netherlands are still too dependent on imported food and other materials to be able to function properly. The ongoing lack of sufficient self-sustaining initiatives in the region keeps it far too dependent on external parties, which leads to a very unreliable and hard-to-manage supply chain for practically all daily necessities. Sustainable development in the Caribbean Netherlands will never reach its full potential if the region cannot improve its level of self-sufficiency. |
The basis for this article was originally published on www.freshplaza.com and others in June 2023.