Nieuwe locatie voor voedselbos

Nieuwe locatie voor voedselbos

News Social Improvement

3 min.

Een van de grote uitdagingen voor kleine, afgelegen eilanden als Bonaire en de andere territoria van Caribisch Nederland is onafhankelijkheid op het gebied van voedselvoorziening. Als eiland wil je tenslotte zo min mogelijk afhankelijk zijn van externe factoren, zoals bijvoorbeeld politieke verhoudingen of crises in andere jurisdicties, voor de beschikbaarheid van genoeg en gezond eten voor de lokale bevolking. Om die reden hard wordt daar hard aan gewerkt op de eilanden en daarom besteden wij ook regelmatig aandacht aan initiatieven en projecten met betrekking tot zelfvoorzienendheid. Zo schreven we eind juli nog een artikel over een nieuwe cursus voor veehouders die op poten werd gezet door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op Bonaire. Daarnaast zijn er ook veel particuliere partijen actief op het eiland, zoals de Fundashon Ser’i Otrobanda met hun buurtinitiatief Hòfinan Ser’i Otrobanda en het voedselbos dat hierdoor wordt gerund.

Verhuizing van voedselbos

Een voedselbos is een bos dat bestaat uit eetbare planten, bomen en struiken gericht op de duurzame productie van voedsel. Het bos dat Fundashon Ser’i Otrobanda bijna twee jaar cultiveerde aan de Ferdinandstraat in Willemstad moest recent echter verhuizen, omdat de eigenaars van het terrein andere plannen hadden. Gelukkig wist de stichting snel een nieuwe locatie te vinden, net aan de andere kant van de Julianabrug, aan de Arubaweg. Dat was zonde, want op het terrein was anderhalf jaar gewerkt aan bomen die al vruchten begonnen te dragen. Gelukkig kon het overgrote deel van deze bomen en de bijbehorende aarde direct naar de Arubaweg worden verhuisd, waardoor het voedselbos kan blijven bestaan.

De locatie is echter niet het enige dat is veranderd aan het buurtinitiatief Hòfinan Ser’i Otrobanda, zoals het voedselbosproject officieel heet. Groenten en fruit worden namelijk niet langer gratis uitgedeeld, maar als tegenprestatie voor een bijdrage aan het bos. Op die manier wil de Fundashon een groepsgevoel en het gevoel van zelfredzaamheid van de lokale mensen versterken. Daarnaast zal er ook een winkeltje komen in de Frederikstraat, waar de groenten en fruit zowel uitgedeeld als verwerkt in andere producten worden.

“De winkel komt in de Frederikstraat, op de plek waar vroeger een bakker was”, vertelt Cindy Eman, projectmanager bij Hòfinan Ser’i Otrobanda, “We zullen voedsel blijven uitdelen, maar we willen meer produceren. Dan kunnen we bijvoorbeeld van het overgebleven fruit smoothies maken of taarten bakken […] We willen de buurt absoluut blijven helpen met gratis groente en fruit. Maar dan wel door tegelijkertijd mensen meer zelfredzaam te maken. De meeste mensen kunnen op een of andere manier iets bijdragen en dat willen we stimuleren. Dan kunnen we de meest kwetsbare mensen alle hulp geven die nodig is”.

Nominatie voor Appeltjes van Oranje

Het voedselbosproject van Fundashon Ser’i Otrobanda is dit jaar dik verdiend genomineerd voor een Appeltje van Oranje, een prijs die ieder jaar door het Oranjefonds aan drie sociale projecten wordt uitgedeeld die op eigen wijze groepen mensen met elkaar hebben verbonden. Naast de prestige en de extra aandacht die de Appeltjes van Oranje met zich meebrengen mogen de winnaars ook € 25.000 in ontvangst nemen. Dit geld kan het project vanzelfsprekend goed gebruiken, onder andere voor een wateropslag en cameratoezicht bij het nieuwe terrein, en voor de bijscholing van de drie jongens die sinds 2020 in het voedselbos werken.

“Ik denk dat we hebben gescoord [bij de Appeltjes van Oranje] omdat we werken met, voor en ín de wijk”, zegt Valeska Boom, voorzitter van Fundashon Ser’i Otrobanda, “[Het bedrag is] in ieder geval genoeg om door te kunnen. Het is ook goed om als stichting een potje achter de hand te hebben voor andere projecten en noodgevallen”.

BRIEF SUMMARY IN ENGLISH

Recently, the Hòfinan Ser’i Otrobanda food forest project by the Fundashon Otrobanda was forced to move locations, after the owners of the previous terrain got other plans. Fortunately, a new location at the Arubaweg, just on the other side of the Julianabrug was found, and most of the trees could be moved there right away. The project underwent more changes though, as its fruits and vegetables are no longer available for free, but in return for a contribution, for example in time. On top of that, the foundation will be opening a small store in the Frederikstraat, where the fruits and vegetables will be distributed or used to make other products.

As recognition for the Fundashon Ser’i Otrobanda’s tireless efforts, the Hòfinan Ser’I Otrobanda food forest project has been nominated for an Appeltje van Oranje. The Appeltjes van Oranje are awarded to three social projects with a focus on connecting people in different societies every year. Besides the prestige and the extra attention that come with the Appeltjes, the winners also receive € 25.000, which would be put to good use by the Hòfinan Ser’i Otrobanda.

The basis for this article was originally published on www.caribischnetwerk.ntr.nl and others in August 2023.

Share:

permalink

Back to overview

Read more

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

Tijd voor het Climate Justice Camp: Caribbean Edition!

3 min.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de aftrap van het 2024 Climate Justice Camp: Caribbean Edition op Sint Maarten! Van ...

Read more

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

Werken aan beleid in luchtvaartveiligheid

2 min

Future Islands in gesprek met beleidsmakers Marius Sliedrecht en Sjoerd Kremer van het Ministerie I&W. “Onze corebusiness ...

Read more

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

Focus op duurzame energie tijdens Dynaf Business Week

2 min.

Duurzaam opgewekte energie moet een pijler worden van het Caribisch Nederland van de toekomst. Van zon en wind tot water ...

Read more

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

De arbeidsmarkt op Bonaire en kansen voor de luchtvaart

2 min

Future Islands in gesprek met Fernon Estanista van de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Fernon schrijft ...

Read more